Digital clock

Wednesday, August 5, 2009

SALAH KAH BER-DEMO?

salam sume. byk bende yg maklang nk cite ni. tp skrg tgh ada mood nk cite pasal kejadian yg berlaku sabtu lalu. telah ditakdirkn maklang xdapat turun demo atas sbb yg xdapat dielakkan. huhu. mst ada sesiapa yg ckp maklang ni extrem sbb nk turun demo. xkisah pn. tp maklang lg kesian kalu ada org kata ISA tu btol 100% and xperlu dimansuhkan. em... mmg cetek ilmu pengetahuan derg pasal ISA nih... maklang xla pandai sgt. tp maklang ada la gak minat membaca (selain tgk cite korea...huhu) tuk tambah ilmu pengetahuan.

ada yg ckp, xyah wat demo. bincang je. duk semeja. kalu wat demo tu menyusahkn org lain. kt sini maklang nk tny, sape yg susah ek kalu ada demo? um... mkn peniaga2 jalanan tu. sbb apa derg rasa susah? sbb derg xrasa lg apa yg family tahanan ISA rasa. cube try family derg kene. pastu try bincang and duk semeja. kalu derg dapat capai kata sepakat, maklang nk tau dulu apa butir perbincangan. kalu adil perbincangan tu, mmg maklang salute tabik spring toi toi kt org tu. kalu x, mmg xblh harap org2 tu.

maklang kenal ramai org yg ayah derg pernah/sedang di tahan dalam akta ISA. nk ckp jahat, ada tu just penceramah bebas. maklang rasa la, ni maklang rasa la, mst dalam ceramah derg ada sebut pasal nk rampas negara. sbb tu kene tangkap. ye ke? em...um...o... xlogik plak. mkn logik.eh entah. kalu x, xkan la sampai kene tahan ISA and dinafikan hak mereka tuk dibicarakan. dalam ISLAM mmg da ckp kalu ada bukti br blh dikenekan hukuman. dah tu, tgu lg. bicara kan la org2 dlm tahanan tu. tp kalu ikutkan, kalu xdibicarakan, maksudnye xde bukti @ tgh cari bukti. TAKKAN 8 TAHUN DA MASUK PENJARA XDAPAT BUKTI LG???? nampak sgt xefficientnye.

maklang pun byk baca/dgr kisah2 org (& family) yg kene tangkap. bukan nk jaga tepi kain org, tp nk tau gak kehidupan derg n dpt tau serba sedikit pasal tahanan. kisah2 yg diceritakan adalah spt berikut (dr sumber primer lg):

kisah 1.
seorg ayah xdpt berjumpa anaknye wat kali terakhir disebabkan birokrasi penjara. da bgtau da yg anak die tgh nazak, pun still melewat2kan urusan pengeluaran tahanan. sampai je anak da meninggal. kalu korg sbg bapa, xsedih ke? maklang baca pn sambil menangis. tp yg bagusnye si bapa xnangis. tu yg wat maklang lbh sedey. maklang try husnu zon (cam geli plak). mkn kenderaan yg bwk tahanan tu rosak. tu yg lambat sampai. tp kalu btol la lambat itu disengajakan, (korg sambung la sendirik ayat tu).

kisah 2.
ada beberapa anak tahanan yg mengalami sakit mental disebabkan kehilangan bapa secara tiba2 n jugak dihina oleh org lain. sian. jd low selfesteem. ada yg kene masuk hospital sakit jiwa. salah derg ke? mkn ada org akan ckp salah bapak sbb jd pengganas walaupn xwat pape yg merosakkan negara. jgn terkejut. still ada org yg mcm ni. still gak, kalu tangkapan yg mendatangkan musibah ini disengajakn, (korg sambung la sendirik ayat tu).

kisah 3.
anak2 tahanan kene buang sekolah sbb bapak kene tahan ISA. ni lg jahanam punye sebab. cnfm anak2 tu akan low-low-low selfesteem. still gak, kalu tangkapan yg mendatangkan musibah ini disengajakn, (korg sambung la sendirik ayat tu).

kisah 4.
trauma tahanan slps dibebaskn. cube korg try2 tny org yg da dibebaskan n kene tangkap. apa trauma yg derg rasa. maklang da dgr da cite derg. xsanggup maklang nk hadapi sume tu. tp ALLAH tu maha mengetahui. org2 yg ditangkap itu adalah org2 yg kuat imannya and adalah org2 yg btol2 terpilih menghadapi dugaan-Nya. (terasa diri ini sgt lemah). still gak, kalu tangkapan yg mendatangkan musibah ini disengajakn, (korg sambung la sendirik ayat tu).

kisah 5.
institusi kekeluargaan itu sendiri. kalu sblm ni mak xkeje @ xkeje terok, keadaan berubah sepenuhnye. seolah2 kematian suami. kene keje, jaga anak, ulang alik penjara etc. tu yg anak2 blh terabai. kalu btol suami jahat, mkn kurg skit masalah. tp kalu suami tu xbersalah, camne? dgn tekanan emosi lg. allah hu akbar. berat sungguh dugaan yg diberikan kepada mereka. tp sume itu adalah rancangan-Mu and itulah sebaik2 planning. but still gak, kalu tangkapan yg mendatangkan musibah ini disengajakn, (korg sambung la sendirik ayat tu).

huhu byk da maklang merepek. mmg nampak berat sebelah kan? tp maklang baca/amik tau pasal ke-2 belah pihak. even though skrg ni pn maklang lbh byk baca surat khabar harian n amik tau keadaan luar berbanding surat khabar 'mingguan'. tp apa2 yg maklang baca maklang xsuke tros percaya. maklang cari dulu bahan2 bacaan yg lain etc. bincang dgn org dr dua2 belah pihak. sbb tu maklang sokong demo secara aman. kalu da masuk bab kekasaran, maklang xsuke. tp maklang baca jugak sbb2 rusuhan tu. sbb nye... korg baca la sendiri.

opss tertinggal satu lg. pasal nk duk berbincang tu. nk tny korg la, kalu btol la berbincang tu blh selesaikan sume masalah, nape skrg ni Palestin still ditekan habis2an? and kalu korg baca perjanjian2 dalam sejarah Form5, korg xrasa ke perjanjian tu sangat2 la berat sebelah? but still say 'akan dibawa ke meja rundingan'. what eva la. sbb walau apa pn kite buat, kite akan ditanya. so korg sume bersiap sedia la mengahadapi soklan2 tu n prepare nk menghadapinye. jgn nnt br soklan pertama 'marobbuka?' kite jawab 'em... um... a...'. confirm xkan sempat sampai ke soklan2 lain. nauzubillah.

harap maaf sekiranya ada yg terasa n terkasar bahasa. maklang pn xla baik sgt, still tgh perbaiki diri ini. insyaallah

3 comments:

zati said...

yg penting LAWAN TETAP LAWAN demi kebenaran..

BERANI KERANA BENAR 'VS' TAKUT KERANA SALAH...

HamiWeeRAĆ© aka WeeWee said...

wah!! hebatnyer maklang! tahniah2 sbb berani melontarkn suara!

salihah said...

maklang cool!
kite mcm xtau sgt pasal ISA ni..tau pun dr ape yg baca kat paper la..hmm tahniah sbb ada gak org yg nak amik berat pasal ni..semoga kita semua dpt celik dgn kejadian2, isu by isu..jgn teraba2 dlm terang..

adios