Digital clock

Monday, August 17, 2009

ramadhan...story 2: anak bulan

dulu tyme kecik2 bile ckp nk tgk anak bulan, apa yg korg pikir? mcm mane nk tgk anak bulan tu? nampak apa etc. korg terpikir x? huhu kt cni maklang nk cite pengalaman maklang macamane maklang tau bende2 ni.

kalu xsilap tyme tu maklng br darjah 2@3 n masih bersekolah kt perak. da nk masuk ramadhan da. org cbuk2 cite pasal nk tgk anak bulan. kt sekolah pn derg bercerita pasal bebende ni. pastu kawan maklang cite (maklang xingat samada maklang yg tny kt die ke @ die sesaje cite) camane nk tgk anak bulan.

die ckp kene g tempat tinggi mcm atas bukit tuh. gune teropong tgk kt langit. tu btol la. pastu, nk tau nampak anak bulan ke x, beberapa minit sblm maghrib, bulan akan bertukar bentuk menjadi huruf alif (cube korg imagine guna otak bebudak). kene tgk cpt. sbb bulan tu akan bertukar balik bentuk bulat dlm beberapa saat. kalu nampak huruf alif tu, nampak la anak bulan n puasa esok. kalu x, maksudnye xpose. maklang pn angguk la dgn confidentnye. haha. lama gak maklang berpegang pada ilmu tu sampai la da besar skit br blaja kt klas cara yg sbnrnye. hehe.

pikir2 balik, kelakar masa kecik. fikiran xmatang. ada gak skali tu kawan maklang tipu maklang die ckp die ada bela ultramen kt umah die(masa ultramen tgh famous dedulu). ultramen tu kecik je. tp kalu kene matahari, akan membesar setinggi pokok kelapa. so kene simpan dlm almari. maklang percaya sampai balik umah tgk pokok kelapa mesti teringat pasal ultramen die. memule die janji nk bawak tunjuk kt maklang, tp sampai kesudah xde. bile tny die ckp nnt ultramen tu membesar kene matahari. haha. maklang tau maklang kene tipu bile die xbwk2. haha.

5 comments:

Y said...

Mak Lang...

Mak Lang...

so naive!

hehe. citer masa kecik2 memang best, kelakar2 semuanya :p

tulus je kan!

Salihah said...

hahaha..

1)jap2,nak tanye..sampai bile kamu berpegang dgn prinsip bulan tu??minggu lepas? ;) hehe comel la!

2)bab oltromen tu..comel la kwn kamu! dan kamu ternyata lebih comel la sebab leh percaya..huhu

maklang..

maklang..

nurlina said...

kecik2 dulu. mana la kite nk paham sgt apa yg org ckp. haha tp bile ingat balik pn kite mmg rasa kite comel. huahuahua

nabihah said...

objektif entry nak sume tau betapa tomeyl nye mak lang he2

PrincessLiJo said...

hahahha..maklang mmg kelakar..terbaekkk ah!