Digital clock

Monday, September 14, 2009

iftar @ de curve

ahad ri tu, maklang n family g berbuka kt de curve. sbnrnye cdg2 nk berbuka kt ikea (da lama mengidam nk berbuka kt situ). sampai ikea dlm kul 6. puhh... ramai giler org n tempat tu pn da penuh. since da lmb nk patah balik, ktrg pn cube nasib g de curve. pn ramai org. dekat 4/5 tempat ktrg tny, sume da fully book. huh riso gak. nnt2 ada je kot yg berbukak dgn air kosong. then maklang n kakak n adik cari la memane tempat yg kosing. alhamdulillah ada satu restorant makanan melayu yg pengunjung nye baru je bgn. ktrg pn tros chop tempat tu. alhamdulillah, akhirnya dpt la berbuka dgn mudah. lps mkn, solat n tros balik. since da lambat, terawih pn di rumah je la.

act, thats the 1st tyme maklang g de curve sepanjang hidup ni. nice n beautiful, but still shock dgn tempat tu. this is islam country or what. botol2 arak dijual di tempat terbuka. pakaian? xyah ckp la. siap ada band yg nyanyi2 (mkn pub kot. tah la lain macam je maklang tgk) tyme org tgh tgu bukak pose. maklang harap2 derg bukak azan since pengunjung majoriti islam n tgh tgu waktu berbuka. tp tu harapan yg tgl harapan. klcc pn maklang xrasa teruk camtu. penah g bukak kt jj dulu, tyme bebuka derg blh bukak azan n hormati org islam. ni org islam pn da lebey dr bukan islam, wat u can expct? emmm... lu pikir la sendiri

kad raya...

alhamdulillah, di zaman teknologi ni maklang still dpt beberapa keping kad raya. dua by hand, satu by post. gumbira2. credit to dayah, erin n cik siti fairuz.huhu thanks dear. nnt insyaallah maklang balas kt korg

Friday, September 11, 2009

11.10.09@08

hehe apa yg korg pikir bile baca tajuk di atas? maklang da tau da. mst nk ckp tarikh kawen kan? huh. xpikir bende lain korg nih. salah. sebenarnye tarikh keramat diatas adalah TARIKH CONVO ENGIN. idea ni dtg dari erin, tp die suh tulis ni bukan idea die. hehe. nk g tau je. kitorang convo 11hb October 2009 pada jam 8 pg. so singkatannya 11.10.09.08. really suke n comel. thanks to the idea's person.
last but not least SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA DALAM 10 MLM TERAKHIR. sehingga bertemu di hari keramat itu nnt, insyaallah.

Wednesday, September 2, 2009

me myself.... argh

em sedar xsedar da nk masuk ke pertengahan ramadhan da ni. tp byk yg maklang xdpt perbaiki lg ni. insyaallah maklang akan cuba dan tros cube. doa kan maklang ye supaya xkeras hati nk terima perubahan.
still korean maniac, still byk ckp tentang bebende yg lagho. try to stop it, but maybe im not REALLY try. insyaallah iwilL try. INSYAALLAH, AMIN. pray for me. hope kengkawan maklang da menjadi lbh baik dr dulu.

p/s: tgk astro oasis ri tu. teringat satu ayat yg menusuk dlm hati. " yg paling penting bila wat sesuatu tu adalah utk mendapat KEREDHAAN Allah". kalu wat sesuatu jgn harap sgt balasan. doa dpt keredhaan-Nya. berkat hidup. hope hope hope i can get that in this holy month. pray for this gak ye kawan2.

Tuesday, September 1, 2009

muhasabah ramadhan

alhamdulillah, da masuk hari yg ke-10 umat islam berpuasa. meh kite muhasabah diri wat seketika:

macam mane dengan tadarus? kalu nk diikutkan, sepatutnye da 9 juzuk da baca quran (sehari=1juzuk). tp maklang xdapat nk capai sasaran tu lg atas sbb2 yg mmg xdapat dielakkan. insyaallah sedang cuba mengejar di celah kesibukan kerja yg x bape cbuk sgt ni, amin.

apa plak perkembangan solat? still melambat2kan solat ke da semakin mantop solat di awal waktu? solat terawih wat x? rugi kalu sengaja tinggalkan. sbb malam bln2 yg lain da xde solat terawih. kalu solat2 lain blh wat bile2 je. solat qobliah and ba'diah? blh la di perbanyakkan. last but not least, wat x solat malam? paling kurang pn 2 rakaat sblm nk mkn sahur tu.

bg sesiapa yg tgl di rumah@slalu balik umah tu, apa sumbangan pada parents? masih suka melawan? masih selalu meninggikan suara? ada hadis mengatakan kalu pandang muka parents dgn penuh kasih syg da dpt pahala, apatah lg menolong n meringankan beban mereka (tgh praktis ni, insyaallah). ni skrg bln ramadhan. segala amalan berlipat lipat lipat dan lipat kali ganda.

yg penting n paling senang nk wat berdoa. xperlu apa2 modal pn. sape2 yg xde keje n xde gaji pn blh wat sbb xmemerlukan wang ringgit dan harta bende walaupn setgh sen. ustaz maklang ada ckp kalu kite nk mnt sesuatu tp xtau nk doa camne, xyah susah2 nk cari org translate ayat, just pikir apa yg kite nk n doa, insyaallah Allah tau apa yg kite nk sbb Die yg bg kite perasaan nk kan sesuatu. lgpn xyah tgu lps solat br nk tadah tgn. ni kalu tetiba ada sesuatu yg korg nk, tros je doa. dalam hati pn blh kalu tgh cbuk. senang je. so kengkawan, da byk ke doa?

byk lg yg kite blh tambahkan tuk bulan pose ni. maklang tulis ni pn tuk mengingatkan diri maklang. byk yg maklang xwat lg. sambil tulis sambil mengingatkan maklang n kengkawan maklang sume. marilah sama2 kite memperbaiki diri ini. semoga sume kwn2 maklang akan mendapat keberkatan-Nya di akhir bulan Ramadhan in, insyaallah. TAKBIR