Digital clock

Wednesday, August 26, 2009

tazkirah umum 1

Siapa kah yg rugi, siapa yg untung ?

Siapakah orang yang sibuk?
Orang yang paling sibuk adalah orang yang tidak mengambil berat akan waktu solatnya
seolah-olah ia mempunyai kerajaan seperti kerajaan Nabi Sulaiman a.s.

Siapakah orang yang manis senyuman nya?
Orang yang mempunyai senyuman yang manis adalah orang yang ditimpa musibah lalu dia kata "Inna lillahi wainna illaihi rajiuun." Lalu sambil berkata, "Ya Rabbi Aku reda dengan ketentuanMu ini", sambil mengukir senyuman.

Siapakah orang yang kaya?
Orang yang kaya adalah orang yang bersyukur dengan apa yang ada dan tidak lupa akan kenikmatan dunia yang sementara ini.

Siapakah orang yang miskin?
Orang yang miskin adalah orang tidak puas dengan nikmat yang ada sentiasa menumpuk-numpukkan harta.

Siapakah orang yang rugi?
Orang yang rugi adalah orang yang sudah sampai usia pertengahan namun masih berat untuk melakukan ibadat dan amal-amal kebaikan.

Siapakah orang yang paling cantik?
Orang yang paling cantik adalah orang yang mempunyai akhlak yang baik.

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang paling luas?
Orang yang mempunyai rumah yang paling luas adalah orang yang mati membawa amal-amal kebaikan di mana kuburnya akan di perluaskan saujana mata memandang.

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang sempit lagi dihimpit?
Orang yang mempunyai rumah yang sempit adalah orang yang mati tidak membawa amal-amal kebaikkan lalu kuburnya menghimpitnya.

Siapakah orang yang mempunyai akal?
Orang yang mempunyai akal adalah orang-orang yang menghuni syurga kelak kerana telah menggunakan akal sewaktu di dunia untuk menghindari seksa neraka.


Siapakah orang yang bijak?

orang yang sentiasa mengingati mati dan mengambil iktibar drpdnya

from:http://tazkirah-umum.blogspot.com/

Tuesday, August 18, 2009

jadual convo uia... amik perhatian

ni jadual convo. sesape yg berkenaan, sila ambil perhatian n amik cuti. hehe

2nd session: w.atiqah


3rd session: Lina(engin)
4th session: Fadh (econs)

5th session: khawlah, zati, niha (H.S)

Monday, August 17, 2009

ramadhan...story 2: anak bulan

dulu tyme kecik2 bile ckp nk tgk anak bulan, apa yg korg pikir? mcm mane nk tgk anak bulan tu? nampak apa etc. korg terpikir x? huhu kt cni maklang nk cite pengalaman maklang macamane maklang tau bende2 ni.

kalu xsilap tyme tu maklng br darjah 2@3 n masih bersekolah kt perak. da nk masuk ramadhan da. org cbuk2 cite pasal nk tgk anak bulan. kt sekolah pn derg bercerita pasal bebende ni. pastu kawan maklang cite (maklang xingat samada maklang yg tny kt die ke @ die sesaje cite) camane nk tgk anak bulan.

die ckp kene g tempat tinggi mcm atas bukit tuh. gune teropong tgk kt langit. tu btol la. pastu, nk tau nampak anak bulan ke x, beberapa minit sblm maghrib, bulan akan bertukar bentuk menjadi huruf alif (cube korg imagine guna otak bebudak). kene tgk cpt. sbb bulan tu akan bertukar balik bentuk bulat dlm beberapa saat. kalu nampak huruf alif tu, nampak la anak bulan n puasa esok. kalu x, maksudnye xpose. maklang pn angguk la dgn confidentnye. haha. lama gak maklang berpegang pada ilmu tu sampai la da besar skit br blaja kt klas cara yg sbnrnye. hehe.

pikir2 balik, kelakar masa kecik. fikiran xmatang. ada gak skali tu kawan maklang tipu maklang die ckp die ada bela ultramen kt umah die(masa ultramen tgh famous dedulu). ultramen tu kecik je. tp kalu kene matahari, akan membesar setinggi pokok kelapa. so kene simpan dlm almari. maklang percaya sampai balik umah tgk pokok kelapa mesti teringat pasal ultramen die. memule die janji nk bawak tunjuk kt maklang, tp sampai kesudah xde. bile tny die ckp nnt ultramen tu membesar kene matahari. haha. maklang tau maklang kene tipu bile die xbwk2. haha.

ahlan ya ramadhan...story 1

salam sume. xsampai seminggu lg ramadhan akan tiba. xsabar rasanya maklang. nk menyucikan hati yg mmg da hitam berkarat nih, insyaallah. sama2 la kt menambahkan iman dan mengurangkn dosa, amin.

last wekends, family maklang wat kenduri sambut ramadhan. hr sabtu belah ayah n hr ahad belah mak. alhamdulilah, rezeki tuk perut maklang. hehe. ktrg bahagi2 sape yg kene masak apa.
tuk hr sabtu, nenek maklang masak asam pedas (pergh lazatnye), nenas ikan masin n agar2, maklang tlg la 'tgk' sbb xreti masak. tp maklang wat2 cbuk gak tlg kemas pape yg patut. amik tu n amik ni. basuh pinggan/brg da gune etc.

lps da masak sume, nenek maklang g tdo sbb penat memasak. sblm tu die da bg arahan periuk mane yg nk bawak g tempat mkn sbb die ada simpan skit tuk umah ktrg(kenduri wat kt umah adik ayah, sblh umah nenek). dlm kul 11 camtu maklang dgn confidentnye angkatla periuk2 n bawak ke umah makcik. sampai umah makcik, maklang tuang makann dlm tray. kul 12.30, sume org da datang (tp ramai gak yg xde. separuh je family yg ada hr tuh. abg maklang pn dtg lps org sume da balik). mula dgn baca yasin, doa skit n makan. antara lauk2 yg ada kari ayam, kobis goreng, masak lodeh etc. alhamdlillah kenyang dgn rezeki hr tu.

nk dijadikn cerita, lps mkn, sume org balik. maklang balik lambat. tlg kemas. time tu la abg maklang dtg. tp die dtg sorg. solah n k.yam demam (syafakillah). lps die mkn n ktrg da abis kemas, maklang n family balik umah nenek. tp sblm sampai umah nenek, tetibe nenek lari keluar n jerit, 'ala Na... abis la. kamu silap bawak periuk. periuk yg kamu bawak tu tuk umah. ala... malu nenek.' terpinga2 jap. then br dapat tangkap. rupe2nye periuk asam pedas yg maklang bawak tu adalah tuk umah nenek, bukan tuk dibawa ke umah makcik. tp dua2 periuk tu diletakkan bersebelahan. tu yg maklang tersilap. lps tu xabis2 nenek bising. siap call balik makcik2 maklang yg lain yg da balik umah. hehe. sori ye nek.

tp sbnr nye tyme maklang bawak periuk asam pedas tu, mmg maklang da rasa lain sbb:
1. periuk yg maklang bawak tu cantik, mmg kt umah je guna. maklang pikir mkn saje kot nenek maklang letak dlm periuk tu. tp tyme bawak tu xfikir sgt. main redah jer. hehe haha huhu
2. mase tuang dlm tray tu, maklang tgk ikan asam pedas tu ada due je. heran gak maklang sbb camne org nk mkn sbb ikan 2 ekor je. mkn ikan tu mahal, tu yg nenek maklang masak skit. siap da pikir da nk ckp kt nenek nnt, xyah guna ikan tu lg. mahal so xramai yg blh mkn. maklang pn xdapat makan asam pedas tu. sob sob

mmg rasa bersalah. tp maklang fikir mkn tu bukan rezeki family maklang yg lain. haha. asal boleh. alhamdulillah, dpt la gk maklang makan ikan asam pedas tu. rezeki maklang.

kawan2, marilah sama2 kite beribadah dibulan yg mulia ini seolah2 ini adalah ramadhan yg terakhir buat kite. selamat berpuasa.

Wednesday, August 5, 2009

SALAH KAH BER-DEMO?

salam sume. byk bende yg maklang nk cite ni. tp skrg tgh ada mood nk cite pasal kejadian yg berlaku sabtu lalu. telah ditakdirkn maklang xdapat turun demo atas sbb yg xdapat dielakkan. huhu. mst ada sesiapa yg ckp maklang ni extrem sbb nk turun demo. xkisah pn. tp maklang lg kesian kalu ada org kata ISA tu btol 100% and xperlu dimansuhkan. em... mmg cetek ilmu pengetahuan derg pasal ISA nih... maklang xla pandai sgt. tp maklang ada la gak minat membaca (selain tgk cite korea...huhu) tuk tambah ilmu pengetahuan.

ada yg ckp, xyah wat demo. bincang je. duk semeja. kalu wat demo tu menyusahkn org lain. kt sini maklang nk tny, sape yg susah ek kalu ada demo? um... mkn peniaga2 jalanan tu. sbb apa derg rasa susah? sbb derg xrasa lg apa yg family tahanan ISA rasa. cube try family derg kene. pastu try bincang and duk semeja. kalu derg dapat capai kata sepakat, maklang nk tau dulu apa butir perbincangan. kalu adil perbincangan tu, mmg maklang salute tabik spring toi toi kt org tu. kalu x, mmg xblh harap org2 tu.

maklang kenal ramai org yg ayah derg pernah/sedang di tahan dalam akta ISA. nk ckp jahat, ada tu just penceramah bebas. maklang rasa la, ni maklang rasa la, mst dalam ceramah derg ada sebut pasal nk rampas negara. sbb tu kene tangkap. ye ke? em...um...o... xlogik plak. mkn logik.eh entah. kalu x, xkan la sampai kene tahan ISA and dinafikan hak mereka tuk dibicarakan. dalam ISLAM mmg da ckp kalu ada bukti br blh dikenekan hukuman. dah tu, tgu lg. bicara kan la org2 dlm tahanan tu. tp kalu ikutkan, kalu xdibicarakan, maksudnye xde bukti @ tgh cari bukti. TAKKAN 8 TAHUN DA MASUK PENJARA XDAPAT BUKTI LG???? nampak sgt xefficientnye.

maklang pun byk baca/dgr kisah2 org (& family) yg kene tangkap. bukan nk jaga tepi kain org, tp nk tau gak kehidupan derg n dpt tau serba sedikit pasal tahanan. kisah2 yg diceritakan adalah spt berikut (dr sumber primer lg):

kisah 1.
seorg ayah xdpt berjumpa anaknye wat kali terakhir disebabkan birokrasi penjara. da bgtau da yg anak die tgh nazak, pun still melewat2kan urusan pengeluaran tahanan. sampai je anak da meninggal. kalu korg sbg bapa, xsedih ke? maklang baca pn sambil menangis. tp yg bagusnye si bapa xnangis. tu yg wat maklang lbh sedey. maklang try husnu zon (cam geli plak). mkn kenderaan yg bwk tahanan tu rosak. tu yg lambat sampai. tp kalu btol la lambat itu disengajakan, (korg sambung la sendirik ayat tu).

kisah 2.
ada beberapa anak tahanan yg mengalami sakit mental disebabkan kehilangan bapa secara tiba2 n jugak dihina oleh org lain. sian. jd low selfesteem. ada yg kene masuk hospital sakit jiwa. salah derg ke? mkn ada org akan ckp salah bapak sbb jd pengganas walaupn xwat pape yg merosakkan negara. jgn terkejut. still ada org yg mcm ni. still gak, kalu tangkapan yg mendatangkan musibah ini disengajakn, (korg sambung la sendirik ayat tu).

kisah 3.
anak2 tahanan kene buang sekolah sbb bapak kene tahan ISA. ni lg jahanam punye sebab. cnfm anak2 tu akan low-low-low selfesteem. still gak, kalu tangkapan yg mendatangkan musibah ini disengajakn, (korg sambung la sendirik ayat tu).

kisah 4.
trauma tahanan slps dibebaskn. cube korg try2 tny org yg da dibebaskan n kene tangkap. apa trauma yg derg rasa. maklang da dgr da cite derg. xsanggup maklang nk hadapi sume tu. tp ALLAH tu maha mengetahui. org2 yg ditangkap itu adalah org2 yg kuat imannya and adalah org2 yg btol2 terpilih menghadapi dugaan-Nya. (terasa diri ini sgt lemah). still gak, kalu tangkapan yg mendatangkan musibah ini disengajakn, (korg sambung la sendirik ayat tu).

kisah 5.
institusi kekeluargaan itu sendiri. kalu sblm ni mak xkeje @ xkeje terok, keadaan berubah sepenuhnye. seolah2 kematian suami. kene keje, jaga anak, ulang alik penjara etc. tu yg anak2 blh terabai. kalu btol suami jahat, mkn kurg skit masalah. tp kalu suami tu xbersalah, camne? dgn tekanan emosi lg. allah hu akbar. berat sungguh dugaan yg diberikan kepada mereka. tp sume itu adalah rancangan-Mu and itulah sebaik2 planning. but still gak, kalu tangkapan yg mendatangkan musibah ini disengajakn, (korg sambung la sendirik ayat tu).

huhu byk da maklang merepek. mmg nampak berat sebelah kan? tp maklang baca/amik tau pasal ke-2 belah pihak. even though skrg ni pn maklang lbh byk baca surat khabar harian n amik tau keadaan luar berbanding surat khabar 'mingguan'. tp apa2 yg maklang baca maklang xsuke tros percaya. maklang cari dulu bahan2 bacaan yg lain etc. bincang dgn org dr dua2 belah pihak. sbb tu maklang sokong demo secara aman. kalu da masuk bab kekasaran, maklang xsuke. tp maklang baca jugak sbb2 rusuhan tu. sbb nye... korg baca la sendiri.

opss tertinggal satu lg. pasal nk duk berbincang tu. nk tny korg la, kalu btol la berbincang tu blh selesaikan sume masalah, nape skrg ni Palestin still ditekan habis2an? and kalu korg baca perjanjian2 dalam sejarah Form5, korg xrasa ke perjanjian tu sangat2 la berat sebelah? but still say 'akan dibawa ke meja rundingan'. what eva la. sbb walau apa pn kite buat, kite akan ditanya. so korg sume bersiap sedia la mengahadapi soklan2 tu n prepare nk menghadapinye. jgn nnt br soklan pertama 'marobbuka?' kite jawab 'em... um... a...'. confirm xkan sempat sampai ke soklan2 lain. nauzubillah.

harap maaf sekiranya ada yg terasa n terkasar bahasa. maklang pn xla baik sgt, still tgh perbaiki diri ini. insyaallah

SAYANG UIA.....................

baca blog madam mertinelli ni, rasa cam nk nangis jer...
http://blogs.iium.edu.my/martinelli/2009/07/18/budaya-al-mathurat-di-uiam/

salam kawan2. actually byk yg maklang nk citer setelah beberapa mgu malas menulis. tp rasa bende yg maklang nk tulis ni lebih penting sbb maklang sayang kan uia n nk masuk uia dr dulu lg (sejak sekolah menengah sampai kawan2 pn kutuk. huhu). korg sume sayang uia x?

UIA TAK SAMA DENGAN UNIVERSITY LAIN
. islam itu bukan uia, tp uia mengamalkan islam. one of the MAIN factor why i choose uia. kekadng maklang rasa cam nak tampar je mulut2 jahat student uia yg mengata mereka masuk uia sbb xde choice lain, bukan nk sgt masuk uia. org2 mcm ni la yg merosakkan uia. APA, DERG INGAT, DERG X MASUK UIA, UIA RUGI? HUH BLAH LA. SIKIT PN UIA XHERAN KALU DERG XNK MASUK UIA. RAMAI LG ORG YG NK MASUK UIA N NAK MENGHIDUPKAN SYARIAT ISLAM. HUH.

pape pn maklang doakan uia akan sentiasa di bawah lembayung rahmat-NYA.

UIA IS THE BEST UNIVERSITY IN THE WORLD.