Digital clock

Friday, November 20, 2009

summary of BIOMALAYSIA 2009

salam sume. now im at uia, waiting for another job from sir. ngeh2. so before that let me talk about conference that i attend this week.

ok 17-19 nov '09, there are program called BIOMALAYSIA, place in KL convention centre. since the name itself BIO, so i hope all of you will understand that the event totally related to science and biotechnology.

little introduction: this prog organize by biotech corp and mosti, is purposely to gather all scientist and experts from all over the world to talk about biotehnology. example of country attends are US, UK, S. korea, India, China, Netherlands, japan and of course Malaysia. the program have been divide into two; exhibition and conference. exhibition was about to promote the products, services, and know each other better. its open to all visitor and free. for conference, some experts will talk about their new invansion, their products as weel as bio-commercialization.

last minit, i have opportunity to attend the conference with a huge amount of fees, of course im not the one to pay it since i go under my supervisor's name. hehe. this is the first time for me to attend international event. what can i say is it superb event and the best outsider program i had have attend, from organizer, location, speaker, and best out of the best: FOOD. ngeh3...

the field of discussion in this event are biopharma, bioinfo, bioethics, agriculture, bio-industry, bio-enterprenur etc. participant can chose which track do they like. for me, i run in the track of bioethics, food and agriculture and biopharma. since im a newcomer, im not really familiar with most of terms presented by the speaker and i tried my best to catch what they said. beside, the presenter's slang also quite disturbance. but what can i share here is: as scientist, we should have 4 criteria, which are siddiq, amanah,tabligh dan fatonah.researher must be honest with themself and with other people, must believe on what they are doing, share or good communication and finally intelligent and good planer. as rememberance for all to start our work.
em about the food, its 5star. hehe. so delicious nyum2. ok la. thats all. take a look pics below. salam
opening ceremony (by najib):
presentation + speaker
in the hall + self pic

Sunday, November 15, 2009

sakit gigi lerrrr

salam sume.

minggu ni maklang diuji dengan sakit gigi and demam secara tiba2.

nak memulakan cerita maklang rasa sakit gigi before maklang abis degree lg. tgh final sem. kalu xsilap maklang bulan feb@mac camtu. xpenah2 maklang g klinik gigi uia, akhirnya berjaya menjejak kan kaki kesana selepas melilau mencari klinik gigi yg agak tersembunyi (malu nk ngaku xtau sbnrnye. hehe). maklang ckp sakit gigi sangat sampai terganggu tdo. dentist tu tgk2 jap n die ckp gigi bongsu (bawah belah kiri) br nk tumbuh. so biasa la sakit tu. tp die ckp gigi tu da xelok n derg suggest g hospital operate buang gigi tu. maklang pn angguk la n tros kuar dr situ. tp maklang xde la nk proceed tuk operate. ubat kampung dulu. alhamdulillah xlama kemudian da xsakit. sepanjang sem dihabiskan dgn gembira. hahahahahahahaha.

tp tetibe month b4 pose sakit balik. sangat sakit. disebabkan da nak pose, maklang doa bebanyak supaya xsakit. kalu x, maklang kene g klinik. takut tertinggal lagi sehari nnt. ALHAMDULILLAH lps sahur 1st day da xsakit sampai la malam raya br sakit balik. em tp maklang tahan lg sbb sakit tu xla berbisa sgt. yg ptg, tdo still cam biasa n makan xde hal.

tp last2 ni sakit tu semakin mengancam jiwa. lbh2 lg ubat homopati yg maklang makan da abis. gatal xnk amik sambung ubat tu. mls nk g klinik. bile da bebetul xtahan, maklang cari klinik swasta yg biasa parents maklang g. slps beberapa kali terlps waktu rawatan, maklang dpt berawat dgn dentist tu. lps die chek, die bg jawapan yg sama dgn dentist 1st, kene buang sbb gigi tumbuh separuh n gusi da bernanah. die suh g klinik kerajaan. tgu lagi. da g klinik kerajaan derg transfer plak kt hospital selasa lps. urm satu hal nk kene que. well masa kt klinik swasta tu derg ada bg ubat n alhamdulillah berjaya mengurangkn sakitnye. tp bile pegi klinik kerajaan tu, dentist tu ketuk2 gigi maklang. dr xsakit, tetibe sakit tu dtg balik dgn lebih mencabar. mmg b4 tdo kene amik ubat. kalu x, mmg tiap jam la maklang bangun.

kemuncak nye kamis br ni. bgn tdo tu da rasa xsedap bdn. tp g keje gak sbb byk keje da tertangguh. da nk masuk tgh hari tu mmg bebetul xberdaya. sakit die mmg menekan. xtau nk ckp camne. da nk nangis da time tu. tp disebbkan erin dgn majdah ada bersama time tu, maklang wat2 macho xnangis dpn derg. mata mmg da berair. thanks sgt kt ERIN and MAJDAH sbb bermurah hati hantar maklang balik tgh hr tu. kesian gak derg sbb maklang xlayan langsung tyme derg singgah. mmg xlarat.air pn maklang xhidang. lps makan ubat, maklang tdo jap. derg wat la pape yg patut. maklang sedar pn time da nk balik. lps TA-TA derg balik, maklang sambung tdo. bdn pn ada sikit panas. hari jumaat burn lg keje. tp da gtau kt sir tau. hehe. maklang tdo je... mkn kesan ubat yg maklang amik tu. ngeh2. alhamdulillah hari ni br bebetul rasa bertenaga. and tomorrow, insyaallah i will be back to work. aiyok, da stat pening kepala pikir byk keje nih. camne ek? huhuhuhuhu

apa pengakhiran sakit gigi ni? wallahualam.

Friday, November 6, 2009

AMARAN DARI POLIS DI-RAJA MALAYSIA

*untuk perhatian sume. ni amik dr email org lain*



Berhati- hati kawan2ku tentang masaalah ekonomi yg semakin parah, manusia terdesak melakukan berbagai2 cara untuk merompak kita..

Berhati2 semua terutama para wanita.

Bahaya....!! !

Baru minggu lepas malam Jumaat saya parking kereta diparking awam. Semasa nak balik kerumah saya terperasan ada pelekat kat cermin belakang kereta saya. Bila saya tanggalkan pelekat tu kat rumah, rupa2nya cuma resit pam minyak . Tak lama lepas itu saya terima email ini.


" AMARAN DARI PIHAK POLIS - BERHATI2 PADA KERTAS YANG MELEKAT PADA CERMIN BELAKANG KENDERAAN ANDA

-- CARA TERBARU UNTUK MENCURI KERETA ( INI BUKAN GURAUAN )
Sedarlah semua! Tolong sebar2kan... .... Kita berjalan menghampiri tempat parking, membuka kerata dan masuk kedalamnya. Kita start engine kereta dan bersedia untuk berundur. Bila kita melihat cermin belakang untuk melihat kawasan belakang, kita dapati ada kertas yg melekat ditengah2 cermin belakang menghalang pandangan kita.. Jadi kita parking balik kereta, buka pintu dan keluar untuk menanggalkan kertas (atau apa jua benda) yang menghalang penglihatan kita tadi. Bila anda sampai dibahagian belakang kereta, pada masa itulah pencuri itu akan keluar dari tempat sembunyinya, masuk kedalam kereta dan memecut pergi.Dia mungkin akan merempuh anda dengan laju semasa mereka melarikan kereta anda. Perasan tak kaum hawa? Saya pasti beg duit kita masih didalam kereta. Jadi sekarang pencuri memperolehi kereta kita, alamat rumah kita, duit kita, dan kunci2 kita. Rumah kita dan kesemua identity kita telah diperolehi!


BERHATI-HATI DENGAN CARA BARU YANG DIGUNAKAN

Jika kita melihat ada kertas melekat pada cermin belakang kita, teruskan memandu. Tanggalkan kertas itu kemudian. Dan bersyukur kerana anda membaca email ini. Saya harap anda akan hantar email ini kepada kawan2 dan keluarga, terutama wanita. Kesemua maklumat peribadi dan pengenalan diri yang berada di beg tangan anda sudah tentu tidak mahu jatuh ketangan orang lain.