Digital clock

Tuesday, March 29, 2011

SPM...BM:(

assalamualaikum sume. cam yg sume orang tau rabu lps result spm tuk bebudak f5 thn lps kuar. mst ada yg sedih, gembire, suke duke and ada gak yg xkisah langsung. thn lps hanya sorg je cousin maklang yg amik spm. tahniah kt afham (am). teruskan usaha.

tiap kali tibe waktu ni, maklang slalu teringat waktu dedulu (8thn lps). xsangka da lama upanya maklang tglkan sekolah. haha. cite sal sekolah lenkali la maklang tulis kalu rajin. kali ni nk cite pasal SPM maklang. haha. maklang bukanla kategori bebudak A. tp class tgh2. bukan yg atas, dan bukan jugak yg bawah. alhamdulillah.

nk cite time amik result dulu, mak and ayah maklang dtg. parents maklang sgt memyokong kami adik beradik. derg ikut maklang masuk bilik guru besar tuk amik result. bile duk dpn guru besar (ustaz Hasni), maklang gtau nama n die pn cari slip result maklang. bile da jumpe, die pegang2 result tu dulu. konkonon nk bg surprise. tp maklang blh nampak result tu sbb kertas tu cam transparent skit. first grade yg maklang nampak adalah 5. yg atas skali. tetibe cam berdebar. biasa yg atas skali BM. dlm hati pikir "eh xmungkin la BM dpt 5C. sblm2 ni plg kurang pn B je". maklang pikir mungkin derg ubah tempat tu. sambil pegang kertas tu ustaz tu pn duk sembang dgn ayah (derg kwn lama). tp maklang da xdengar da time tu sbb duk pikir results yg atas tu. da abis borak2 ustaz tu tunjuk result maklang. mmg sah BM maklang dpt 5C. (alhamdulillah result lain tinggi dr BM tu). tetibe rasa sgt sedih. subjek yg diharapkan tgi tetibe jatuh mcm tu. xpenah2 maklang nangis tgk result, tp bile kuar je dr blk ustaz tu, ada la jugak setitis air mata kuar tgk result BM tu. xleh terime. math, fizik, kimia, bio pn lg tgi. mmg sgt sedih.

lps parents maklang balik, maklang g jumpe kengkawan. rupe2 nye mmg thn tu result BM sgt teruk. dr 70 org, hanya 2 org je yg dpt 1A dan xsampai 10 org yg dpt result 2A. ada jugak yg dpt 10A, 1B. yg plg teruk ada yg dpt 9A1, 1C6. and yg paling kesian xpasal2 ada sorg candidate tu dpt 7D tuk BM, which is gagal walopn die xpenah dpt kurg dr 4B. bile tau je fact ni, tros maklang lega. maksudnye bukan maklang je result teruk tuk BM, tp majoriti drpd ktrg xdpt A mcm yg diharapkan. ktrg assume kertas ktrg tu tersalah hantar kt negeri lain. mkn silap tanda.

tu kisah 8 thn dulu. alhamdulillah skrg majoriti da abis blaja n masuk dlm masyarakat. berkhidmat utk negara. huhu. miss them so much. hope satu hr dpt jumpe blk sume2, insyaallah. sekian

1 comment:

Anonymous said...

ooo..patutla tym spm dulu kt dpt 2 je bm..skang kt baru tau nape kt xdpt 1..graf yg tggi rupeny..;p

<3 sizukanana <3