Digital clock

Sunday, August 29, 2010

when HE said 'KUN FAYAKUN'...

SALAM frenz. hope ramadhan this year 1000 times better than before, insyaallah. pray for the best. lets fight till end.

regarding the topic... well not something big. just as tazkirah for me and others.

suddenly i remember this during driving. there is a story at astro ria if im not mistaken. forgt the title. summary of the drama (ingat2 lupa je nih jln cite die):

ada sorg bisnesman. die sorg yg baik, dermawan, sayangkan family etc, tp bkn muslim yg soleh. rasuah, xpose, xsolat, g club n mabuk. bile org gaji die ngaji, die xmarah, tp xbg baca kuat2 sbb ganggu die tdo. satu hr die meninggal dunia. nk dijadikan cite, mcm2 halangan yg die alami time nk kebumikan. byk sgt sampai kdg2 tu rasa sgt xlogik kalu dlm keadaan biasa. so kt sini maklang nk cite 2 keadaan yg sgt2 maklang ingat.

1. kebiasaannya jenazah akan ditanam di kariah tempat die meninggal @ tinggal. yg peliknye lps sembahyang kan mayat, sume org surau balik. pembantu umah tny pd tuan imam pasal pengkebumian mayat, tp pak imam blh ckp tanah xckp tuk org kaya tu. sume tanah perkuburan da ada org punye. pelik x? 1st time maklang tgk, terkejut gak. mcm tu punye hal pn ada ker? padahal bisnesman tu masa hidup slalu bg derma kt surau tu. adik maklang pn ada tny maklang pasal bende ni. pikir punye pikir akhirnya maklang dpt satu kesimpulan. ALLAH tu sgt berkuasa. apabila seseorg itu tidak mengamalkan suruhan-Nya, die akan mati dlm keadaan mengaibkan. means that tanah kt tempat die xnk terima die, nauzubillah.

2. si mati ada sorg anak. anak tu dihantar ke negara omputih sejak kecik sbb nk kan western punye education. as a result, bile da besar anak tu mmg xtau pasal agama. xtau camne nk mandikan mayat bapak die, xtau nk solat jenazah n paling menyedihkan xsempat tgu sampai ayah die tanam, die nk blk london sbb ada meeting. dlm hadis NABi, doa anak yg soleh adalah amalan yg xkan terputus. da jadi camni, confirm la anak tu xingat nk doakan tuk ayah die, unless anak tu insaf. tp xtau bile kan. nauzubillah. pada yg ada anak n yg akan ada anak, anak tu ibarat kain putih. korg corak la camne korg nk. design yg mana korg berkenan sbb last skali design tu akan menunjukkan peribadi pen'design'nye.

byk lg la maslh2 yg menimpa, mcm kubur xmuat, org yg dtg ziarah wat hal etc. tp dlm cite ni, wife bisnesman tu plg beruntung. bile die tgk keadaan yg menimpa hsbn die, die nsaf n berubah jd baik. Allah give another opportunity to the wife. but the hsbn? emmmmm. doa la supaya kite berada di landasan yg btol n in His blessing. n kalu berlaku perkara sebegini, semoga kite menerima nasib seperti si isteri. but remember, Allah sentiasa bg peluang. terpulang pada kite nk sedar atau tidak.

tu je. harap blh dijadikan iktibar wat sume.

No comments: