Digital clock

Tuesday, September 1, 2009

muhasabah ramadhan

alhamdulillah, da masuk hari yg ke-10 umat islam berpuasa. meh kite muhasabah diri wat seketika:

macam mane dengan tadarus? kalu nk diikutkan, sepatutnye da 9 juzuk da baca quran (sehari=1juzuk). tp maklang xdapat nk capai sasaran tu lg atas sbb2 yg mmg xdapat dielakkan. insyaallah sedang cuba mengejar di celah kesibukan kerja yg x bape cbuk sgt ni, amin.

apa plak perkembangan solat? still melambat2kan solat ke da semakin mantop solat di awal waktu? solat terawih wat x? rugi kalu sengaja tinggalkan. sbb malam bln2 yg lain da xde solat terawih. kalu solat2 lain blh wat bile2 je. solat qobliah and ba'diah? blh la di perbanyakkan. last but not least, wat x solat malam? paling kurang pn 2 rakaat sblm nk mkn sahur tu.

bg sesiapa yg tgl di rumah@slalu balik umah tu, apa sumbangan pada parents? masih suka melawan? masih selalu meninggikan suara? ada hadis mengatakan kalu pandang muka parents dgn penuh kasih syg da dpt pahala, apatah lg menolong n meringankan beban mereka (tgh praktis ni, insyaallah). ni skrg bln ramadhan. segala amalan berlipat lipat lipat dan lipat kali ganda.

yg penting n paling senang nk wat berdoa. xperlu apa2 modal pn. sape2 yg xde keje n xde gaji pn blh wat sbb xmemerlukan wang ringgit dan harta bende walaupn setgh sen. ustaz maklang ada ckp kalu kite nk mnt sesuatu tp xtau nk doa camne, xyah susah2 nk cari org translate ayat, just pikir apa yg kite nk n doa, insyaallah Allah tau apa yg kite nk sbb Die yg bg kite perasaan nk kan sesuatu. lgpn xyah tgu lps solat br nk tadah tgn. ni kalu tetiba ada sesuatu yg korg nk, tros je doa. dalam hati pn blh kalu tgh cbuk. senang je. so kengkawan, da byk ke doa?

byk lg yg kite blh tambahkan tuk bulan pose ni. maklang tulis ni pn tuk mengingatkan diri maklang. byk yg maklang xwat lg. sambil tulis sambil mengingatkan maklang n kengkawan maklang sume. marilah sama2 kite memperbaiki diri ini. semoga sume kwn2 maklang akan mendapat keberkatan-Nya di akhir bulan Ramadhan in, insyaallah. TAKBIR

2 comments:

zati said...

jom jom kite merebut peluang yg singkat ni..may Allah accept our ibadah, doa' and everything we do..

Salihah said...

huhu~ takot kalo tersia2kan ramadhan..nauzubillah
mekaseh maklang atas pringatan itu :)