Digital clock

Sunday, February 1, 2009

"sejuta risalah": part 2 : Konvoi beramai2

seawal jam 7.30 pg bertolak dr shah alam ke taman melawati. 4 org satu kereta. sampai taman melawati dlm kul 8.30 pg. lps pendaftaran ingat nk isi perut dulu, tp prog da nk stat. dtg mmg awal, tp da jmpe kwn2 lama tros leka berborak n xsedar masa berjalan. akhirnye ktrg sume tgu perasmian. o lupe nk bgtau. time pendaftaran dpt sticker, bendera malaysia n palestin, n flyes yg nk bg kt org. cantik sgt tgk kereta2 seragam dgn sticker n bendera. huhu. kalu xsilap ada lbh kurang 50 buah kereta!!!!

lps pembukaan, pit stop pertama pasar taman melawati. sume org jln beramai2 g pasar tu coz tmp tu seberang jln je dr tempat permulaan. sambil edar2 risalah, sempat la saya beli sarapn. hehe. air botol disediakan. then, sambung balik briefing utk konvoi. peserta dibahagikan kpd 4 kump. ada yg akan g sri gombak, pasar keramat, jaya jusco n klcc. my group kene edar risalah kt klcc. tgh cbuk2 nk jln, nampak akob dgn solah. k.yam ada prog lain. then naik kete dgn akob. tlg jaga solah. mula dgn bismillah, kereta bergerak dlm konvoi ke tmp masing2. best sgt konvoi.

smp klcc, baru je nk mula kan edaran risalah, da ada halangan. security klcc dtg beramai2 n xbenarkan ktrg edar flyer. dugaan pertama. da terangkan da yg program ni dpt permit, tp still xleh edar. tuk mengelakkan di ekori, ktrg berpecah ke kumpulan2 kecil n edar ke sekitar klcc. tp security still ikut n mcm2 yg dihalang utk dilakukan. em nk wat bende baik bukannya mudah. im walking with my bro n my nephew. hehe. dgn ada budak kecik ni, xde la derg syak pape sgt. tp still ada beberapa situasi yg best n yg xbest.

yg xbest:
1. nk letak flyers kt kereta2 pn security xbg. bukannya ganggu org pn. siap kene kutip balik apa
yg da letak. lps tu bile nk terangkan pasal palestin kt security tu (pompuan n bertudung), blh
derg ckp "TAK MINAT". geram gak. tp tu le reality masyarakat. so xheran la masih ada org
ISLAM yg masih makan kt mcD n beli brg2 boikot.
2. bile nk bg risalah kt org2 di tepi jln, dpt amaran dgn security supaya xbg dekat org tua. nape?
masalah palestin ni masalah org muda je ke? apa punye security la.

yg best:
alhamdulillah, ada sorg pakcik tu sanggup tlg nk edarkan skali flyers tu n prihatin dgn masalah2 dunia ni. lama la gak saya berborak dgn die n menerangkan serba sedikit yg saya tahu pasal palestin.

lps je habis edar risalah, kumpulan ktrg bergerak ke masjid bangi utk berkumpul balik beramai2. otw ke masjid tu, ktrg berkumpul beramai kt highway n jalan beersama2. sgt best n seragam sbb sume kereta ada bendera n ada sticker. n yg plg best, comittee yg bertugas dgn selamba menahan kereta2 lain utk memberi laluan pada konvoi ktrg ni.

sampai kt masjid bangi, sume peserta konvoi solat, doa, makan n dgr ceramah. dlm kul 3.30 ptg, sume kereta bertolak ke petaling jaya utk program COMPLETE. tp saya xjoin sbb xde transport balik. sampai sini saja lah program yg saya join.

No comments: